Ik heb er zelf enorm veel last van en misschien velen van jullie ook wel. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 20% van de Nederlanders last van hooikoorts. Nu heb ik er zelf dermate veel last van dat ik er immuuntherapie voor krijg om zo de symptomen hopelijk over een tijd wat minder te laten maken. Vroeger werd mij altijd door mijn moeder verteld dat ik moest gaan zwemmen als ik erg veel last had, dit zou mijn klachten kunnen verlichten. Nu kan ik mij daar wel wat bij voorstellen, maar ik wilde toch eens kijken waarom dat nou eigenlijk echt is!
Laten we beginnen bij het begin, hooikoorts is eigenlijk een overdreven reactie van je lichaam op de pollen van verschillende (of enkele) planten/bomen. De meeste mensen hebben volgens het CBS last van graspollen. Deze komen ergens eind april voor het eerst opzetten en houden vaak aan tot ergens in juni, een beetje afhankelijk van het seizoen. Hooikoorts uit zich vaak in een snotterende en geïrriteerde neus, branderige of jeukende ogen en soms ook contactallergie als je gras aanraakt met je huid. Ook kunnen in heftige gevallen luchtwegproblemen optreden waarbij je keel wat opzwelt en het moeilijker wordt om adem te halen.
Zolang je in een afgesloten ruimte zit waar geen pollen kunnen komen, ben je over het algemeen veilig, en zullen de klachten meevallen. Wel kun je eventueel pollen met je meedragen in bijvoorbeeld je haar of op je huid. De pollen zijn zo klein dat ze zich goed kunnen verspreiden via de lucht, daarom zijn veel plaatsen in de buitenlucht niet veilig voor hooikoortspatiënten als ik.
Binnenzwembaden zijn zulke afgesloten ruimtes. Daarnaast kleed je je vaak helemaal om en douche je van tevoren, zodat alle pollen op je kleding, haar en huid ook verdwenen zijn. Je minimaliseert als het ware het contact met de pollen. Tevens is het zo dat pollen goed gevangen kunnen worden in aerosolen, dat zijn kleine waterdruppeltjes in de lucht. Laten deze in het zwembad nou veel aanwezig zijn! Een binnenbad is dus over het algemeen best goed tegen hooikoorts klachten. Echter is het wel zo dat de effecten pas na een lange tijd merkbaar zijn. Vaak heeft het lichaam even nodig om zo’n reactie aan te passen. Soms wel tot 4 uur.
Nu mogen wij in de zomer gebruik maken op de woensdag- en vrijdagavond van zwemwater in het Amstelbad. En daar heb ik helaas wat minder goed nieuws over. Omdat het bad open is worden veel pollen op het wateroppervlak gevangen. Hier worden ze helaas niet geneutraliseerd maar blijven ze drijven tot ze worden gefilterd in het koolstoffilter in de machinekamer. Hierdoor ontstaat er op dagen dat de pollen vooral veel aanwezig zijn een extra geconcentreerde laag pollen bovenop het water en zal het dus niet helpen met de klachten. Wel zou het natuurlijk kunnen helpen als je de hele tijd onderwater zou blijven, maar ik denk niet dat je je adem voor zo lang kan inhouden!
Ik vond ook nog wat interessante informatie voor mensen met hooikoortsklachten! In Engeland hebben ze een proef gedaan met mensen die allergievrij zijn en hooikoorts hebben, en wat blijkt nou: Kinderen die meer dan 1000 uren hebben gespendeerd in een zwembad dat wordt schoongehouden met chloor hebben een 35% hogere kans op het ontwikkelen van hooikoortsachtige klachten. In zwembaden waar er met koper en zilver of met ozon wordt gewerkt is dit niet het geval. Dit werd later bevestigd door Y. Kohlhammer et. al. De artikelen zijn beiden te lezen in Allergy (2006).
Er zit dus niet veel anders op! Tijdens de hooikoortsmaanden moeten mensen die net zoveel last hebben als ik toch uitwijken naar een binnenbad… Daar is het gelukkig wel lekker warm ?
Tot de volgende keer!